Mü'min imrenir, münafık haset eder. [İ.Maverdi] Hadis-i Şerif.

26 Haziran 2012 Salı

BU RESİMLER KORKUTABİLİR...

Yatakta yalnız değilsiniz diyerek söze başlıyorum. Odamızı düzenli havandırıyoruz, süpürüyoruz, siliyoruz, tozunu alıyoruz birde mis gibi yıkanmış hatta ütülenmiş çarşaflarımızı seriyoruz. Ohh mis gibi oldu diyip rahat rahat yatıyoruz...!!!  peki gerçekten böylemi daha doğrusu yeterli mi?

Yine birgün bir televizyon programında yataklarımızın durumu ve sağlık açısından hangi zararlara neden olduğu bahsediliyordu. Orda benim dikkatimi çeken bir konu oldu. Konuk olan kişi; "elektrik süpürgenize boş, kullanılmamış bir süpürge torbası yerleştirin ve sadece yatağınızı bulunla süpürün. Sonrada içine bakın, gördüğünüze inanamayacaksınız" demişti.
Tabi buda benim uzun zamandır aklımdaydı. Geçen gün yatağı birazda öteki tarafına çevireyim derken, birden aklıma geldi ve denedim. Sonuca gerçekten çok şaşırdım.

Elektrik süpürgesini en güçlü ayara getirdim. Benim süpürgemin motoru çok iyi. Çekim gücü kuvvetli baya.


Önünü arkasını, bazanın üstünü güzel bir süpürdüm. Tabi ucunu çıkardım resimdeki şekliyle yaptım.


Aşağıda birçok fotosunu koydum ama tam görüntüyü tutturamadım.

Beyaz kağıt sapsarı olmuştu.




Burda biraz daha belli.








Birde çarşafla yatak arasında yatak koruyucusu niyetinde olan ince bir yorgan var.


Demekki sırf çarşaf değiştirip, havalandırmak yeterli olmuyormuş. Ayda bir süpürmek gerekiyor.

Ayrıca internette küçük bir araştırma yaptım. Mutlaka okuyun.
Aslında bu toz gibi görünen şeyler gerçekte neymiş...+16 yaş sınırı koyuyorum :))))

""Yatağımız, alerji ve astımın tetikleyicisi olan, gözle görülemeyecek kadar küçük, mikroskopik alerjenlerle dolu. Ev tozu akarları alerji, astım ve rinit, nadiren de konjunktivite yol açar.
Ev tozları içinde alerjiye sebep olan etken, Ev Tozu Akarı (mite) dediğimiz ev tozu böceğidir. Toz akarları küçük örümcek benzeri canlılardır ve gözle görülemezler. Ortalama 0.3 mm. uzunluğundadır.

Yatak içinde (yastıklar, yatak, yorgan vs.) yaşayan akarlar insanların deri döküntülerini ile beslenirler çünkü deri döküntülerinin en çok bulunduğu yer buralardır.
Toz akarlarınınn dışkılarıda alerjiktir. Kullanılmakta olan bir yatakta bulunan toz akarı (mite) sayısı 100.000 adet ile 10.000.000 adet arasındadır. (İki sene kullanılan bir yastığın ağırlığının % 10'u toz akarı, ölü akar, akar dışkısı ve deri döküntüsü ihtiva eder.)

Mite evlerde insanlarda astıma ve bronşite sebep olan mikroskobik asalaklardır. Mite beslenmesinde insan derisi üzeriden sürdürürken bazen insanın vücudunda iğne batmaları gibi duyular hissedilir bu maytlar (mite)tarafından gerçekleşir.





Milyonlarca miteye bir gram insan derisi besin olarak yeter de artar bile. Çok uzun zaman kullanılan bir yatakta milyonlarca mayt birikir. Ve uzun zaman kullanılan yataklar mutlaka değiştirilmeli aksi takdir de bu canlıların insanı hasta etmesi mümkündür.

Şimdi birkaç resmini yayınlayalım.




Mikroskopla bir milyondan fazla kez büyütülerek elde edilen bu görüntüler, halılarımızda, yataklarımızda, koltuklarımızda ve dolaplarımızda pusuya yatmış maytların, sineklerin ve pirelerin gerçek yüzleri.

Bunlardan biri, un maytı... Pasta, ekmek ve un artıklarına bayılıyor. Diğeri toz maytı. En sevdiği yerler mobilyalar, perdeler ve halılar.

Bir diğeri gümüşçün. Çok hızlı hareket eden bu böcek, lavoba altı dolaplarına bayılıyor. Kırmızı un böceği, bir çuval unla evinize misafir olabilir.

Ödüllü bilim fotoğrafçısı Steve Gschmeissner tarafından çok güçlü tarayıcı elektron mikroskoplarıyla elde edilen bu görüntülerin en dikkat çekici olan, bir kurt sineğinin kafasını gösteren. Sinek kurdunun ağzından çıkan dişlerini görmek mümkün. Bu haliyle sevimli bir çizgi film kahramanını andırıyor!

Kurt sineği açıkta bırakılan yemeklerin etrafında ya da çok uzun süre güneşte açık bırakılmış çöplerde oluyor.

Evlerdeki toz maytı, normalde zararsız, ama astım hastalarında alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Yataklarımızda olmayı çok seven bu maytlar, dökülen derilerimizle besleniyor.

Un maytı, düzenli olarak havalandırılmayan dolaplardaki tahıl ve mısır gevreği artıklarıyla besleniyor.

Bunlarda başka görünümde olan arkadaşlar, hepsinin görevi farklı...









Diğer bir yazı: 
YATAĞIMIZDAKİ CANAVARLAR
Bir saç telinin yarısı kadar boya ulaşabilirler.Ortalama 60 günlük bir ömürleri vardır.Bu süreci cildimiz,yataklar,koltuklar vs.. gibi yerlerde geçirirler.Deri döküntülerini yiyen mite bunu hazmettikten kısa bir süre sonra 20 mikron genişliğinde dışkı döküyor.Bu dışkının içinde insanda astıma neden olan glikoprotein bulunuyor.
Her gece bizim yatmamızı bekleyen bu canlılar,bizim derimizle besleniyorlar.Yani yatakta yanlız değiliz.Bizim uyumamızı bekleyen bu asalaklar,sonrasında yatak yorgan ve yastıklarımızdan çıkarak kendilerine ziyafet çekiyorlar.hemde bizim derimizle,bizim vücudumuzda.

      Günümüzde yaşadığımız alanlarda yaptığımız temizlikte kovalarca su kullanılıyor dolayısıyla temizlik yaptığımız alanda nem oranını artırarak çeşitli canlıların üremesine yardımcı oluyoruz.Buharlı temizlik sistemi ile daha kuru temizlik yaparsınız. Bu yaratıklardan kurtulmanın en etkili yollarından biride ıslak bırakmadan sıcak suyla yapılan temizlik.Buharlı temizlik sistemi ile 130-150 derece arası sıcak buharla ev tozu akarlarından kurtulmanızda fayda sağlar.
Sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla çoğabilirler.
Klasik ev haşare ilaçları ile mite'ları öldürmek mümkün değildir.Bir gram ev tozu içinde 100-500 adeti canlı olmak üzere, yaklaşık olarak 19.000 - 20.000 adet akar bulunur.
Mite'lardan kurtulmanın en kolay yolu çamaşırları çarşaf ve yastık kılıflarını 60 derecede yıkamaktır. Çamaşırları mutlaka ütülemek de bu konuda yararlıdır.Özellikle çarşaf ve yastık kılıflarını ütüsüz kullanmamak gerekir.Tüm bu önlemlere rağmen en doğrusu mite'ların barınamayacağı antialerjik ürünler kullanmaktır. Ne kadar sık yıkansa da tam olarak mite'lardan kurtulmak mümkün değildir. Üstelik yüksek sıcaklıkta sık sık eşyaları yıkamak, kullanılan eşyalara da zarar verir.
Burada en kritik eşyamız gece yüzümüzü dayadığımız yastık ve nefes yoluna en yakın olan yorgandır. Akarları ve akarların dışkılarını nefes yoluyla içimize çektiğimiz zaman alerji tetiklendiği için özellikle yastık ve yorgan seçiminde son derece dikkatli olmak gerekir.
Buda yine her zaman karşılaştığımız güven meselesi sorunu ile ilgili, birinin (isim olmadığı için belirtemiyorum) yapmış olduğu yorum.  
Çağımızın hastalığı alerjiden korunmak için doktorlar önce yatağımızdan , yorganımızdan başlanması gerektiğini söylüyorlar. Hadi antialerjik kılıf diye geçen kılıflardan aldık diyelim, içinde mite üreyen bir yastığın dışına kılıf geçirerek mite'ların dışarı çıkmamasını sağlamak ne kadar mantıklı?
Kullanan bilir, antialerjik yastık kılıfları da son derece rahatsız, sert hışır hışır bir yüzeye sahiptir.
Antialerjik yastık, antialerjik yorgan, anti alerjik yatak diye satılan ürünle gerçekten antialerjik olduğunu nasıl anlayacağız?
İşin doğrusu Türkiye'de bu konuda bir standart bulunmamaktadır. her isteyen ürününün üzerine antialerjik yazarak rahatça satabiliyor. Üzerinde antialerjik yazan yün yorgan bile mevcut.
Bildiğimiz kaz'ın gıdık ve kanat tüylerinin nasıl olup da antialerjik olabildiğini anlamak mümkün değil.
Madem kaz tüyü antialerjik niye kılıftan çıkmasın diye özel down proof diye geçen sık dokumalı kılıflar kullanılıyor?
Nedeni belli kaz tüyü asla ve asla antialerjik değildir. Hatta mite oluşmasına son derece elverişli ve toz tutması nedeniyle alerjisi olanların kullanmaması geren ürünlerdir.
Alerji uzmanları kaz tüyü, yün, pamuklu yorgan kullanımını önermemektedir. Genellikle tavsiye edilen mümkünse saf ipek dolgulu ipek yorgan ve ipek yastık kullanılmasıdır.
Ayrıca son derece rahatsız antialerjik yastık kılıflarına da saf ipek yastık kılıfı alarak hem çok konforlu ve antialerjik bir ürün ile uyuyabilirsiniz.
Perdeler ve döşemeli mobilyaların Temizliği:
        Kumaş kaplı bütün eşyaları odanızdan çıkarın. İdeal olanı yatak odası perdelerinin astarsız ve ince, yıkanabilir bir malzemeden yapılmış olmasıdır. Jaluzi iyi bir alternatiftir. Kumaş kaplı büyük eşyalar ısı uygulanarak işlemden geçirilebilir. Bunun için eşyalar plastik bir örtüye sarılır ve örtünün içindeki hava 100°C'a kadar ısıtılır. Bu işlem ev tozu akarını öldürür ve dışkı parçacıklarındaki alerjenleri de yok eder.
Tüylü oyuncakların Temizliği:
Yatak odasındaki tüylü oyuncakların sayısı olabildiğince azaltılmalıdır. Kalacak olanlar en az 60°C'ta düzenli olarak yıkanmalıdır. Bu oyuncakları dondurucuya koymak canlı ev tozu akarlarını öldürse de, içinde bulunan ev tozu akarı alerjenlerini yok etmede etkisiz olduğundan sıcak suyla yıkama tercih edilmelidir. Tüylü oyuncaklar yatak odasında tutulacaksa, bunlar kapağı sıkıca kapanan plastik bir kutuya konulmalıdır.
Nem ve havalandırma:
Evin havalandırma düzeyini artırmak nemin, dolayısıyla ev tozu akarı sayısının azalmasını sağlar. Bunu yapmanın en kolay yolu pencereleri açmaktır. İyonlaştırıcılar ve nem gidericiler oldukça pahalıdır ve testlerle anlamlı bir farklılık yarattıkları gösterilmemiştir.
Son 30 yılda astımın ve diğer alerjik hastalıkların artışı, hem alerjenlere maruz kalışın, hemde alerjik yanıtın artışındandır. Okul çocuklarında en sık görülen kronik hastalık astımdır. Ev içi alerjenlerinin hiçbiri mevsimsel değildir. Bu nedenle astımı belli bir mevsime özgü sayma olanağı yoktur. Astımın başlaması için aynı alerjenlere aylarca maruz kalmak gerekir. Çocuklar evlerinden veya o bölgeden uzaklaştırıldıklarında akciğerlerin normale dönmesi de haftalar hatta aylar alabilir.
Durum böyle. Ben aslında piyasada "astım ve alerji süpürgesi" diye satılan süpürgeden almak istiyorum ama çok maliyetliler. Telefon açtım şimdi, bilgi aldım.
-İhlas'ın Aura Cleanmax marka olan süpürgesi : 1900 TL Peşin, 2000 TL 12 taksitliymiş, kampanyada
-Libelle temizlik robotu: Kammpanyalı fiyatı 1600 TL Peşin, 1900 TL 10 Taksit. Hatta kızla yakın oturuyormuşuz. Sana birde "tozu çeken cihaz" hediye ederim dedi.
- Ayrıca piyasada su hazneli diğer elektirk süpürgeleri var. Arnica, Fantom gibi.
Benim böyle birşeyler kullanmam lazım. Çünkü benim oğlumda bir senedir Alerjik Astım tedavisi görüyor.
Ayrıcada onun yastık yorgan kılığını değiştirmem gerekiyor. Anti alerjik olanlardan (yukarda da bahsedildiği gibi ne kadar güvenilirler bilemiyoruz). Ondada Evomed diye bir marka var. Ama tabi çok maliyetli.

Hepimize sağlıklı, maytsız günler....

Hiç yorum yok: