Mü'min imrenir, münafık haset eder. [İ.Maverdi] Hadis-i Şerif.

30 Eylül 2012 Pazar

Korova Kurabiyeleri

  
 
Değişik tarifler denemeyi her zaman daha çok sevmişimdir. Hatta her gelen misafirde, muhakkak yeni tarifler eklemişimdir menüme. Aslında büyük bir risk ama olsun.
 
Tarifi eğer internetten bulduysam, aklıma da yattıysa hemen yorum kısımlarına bakarım. Yorumlar aslında doğru yönlendirme yapıyor, çoğu olumluysa sonuç hakikaten güzel çıkıyor.

Bu kurabiyenin yorumlarıda çok güzel olduğuna dairdi. Ama tadı beni anlatılan kadar cezbetmedi. Birincisi beklentim çok yüksekti, ikincisi de büyük bir ihtimal kullandığım malzemelerden kaynaklandı. Tereyağı, kakao, çikolata..bunların daha kaliteli markalar olması gerekiyor bu tarz tariflerde bence. Olsun yinede denemiş oldum. En azından yapmak isteyenlere bir fikir olur, nerelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda.
 
Bu tarifi "Hilalin El Emeği" sitesinden aldım.
Orjinalinede burdan ulaşabilirsiniz.
 
Malzemeler
 
  • 1+1/4 su bardağı (175 gram) un
  • 1/3 su bardağı (30 gram) kakao
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 150 gram tuzsuz tereyağı
  • 2/3 su bardağı (120 gram) kahverengi şeker
  • 1/4 su bardağı (50 gram) beyaz şeker
  • 1/4 çay kaşığı deniz tuzu
  • 1 çay kaşığı vanilin
  • 150 gram bitter çikolata

  •  
    Mutfak tartım olduğu için gramajlarına göre koydum. Karbonatım yokmuş, kabartma tozu koydum. Kahverengi şeker yerine 170 gr beyaz şeker koydum. Vanilin 1 çay kaşığıymış, dikkat etmedim, bir paketi döktüm valla. Aslında o vanilyada değilya, vanilya özütüymüş. Öyle bişey yok bizde, vanilya çubuklarının uzun süre alkolde bekletilmiş haliymiş. İstemez...Eksik kalsın...(Yazar; eğer vanilya özütü yoksa birşey koymanıza gerek yok demiş. Piyasada satılan vanilyaların sentetik olduğunu ve kullanmadığını da ayrıca belirtmiş. )
    • İlk önce tereyağını buzdolabından çıkartın, iyice yumuşasın.
    • Unu, kakao ve karbonatı bir kaba eleyin.
    • Tereyağını karıştırma kabında iyice yumuşayana kadar çırpın (Derin bir kabta yapın, etrafa çok sıçrıyor malesef). Şekeri, vanilyayı ve tuzu ekleyip 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Sonra elenen kuru malzemeler de eklenip mümkün olduğunca az karıştırmaya dikkat ederek bir hamur elde edin.
    • İri kıyılan çikolata parçaları eklenip bir araya gelene kadar biraz daha karıştırın. (BİM'in bitter çikolatısını kullandım.)
    • Hamuru tezgaha alın, toparlayın ve ikiye bölün.
    • Hamurun her iki yarısını da 4 cm çapında silindir yapıp, streç filme sarın. Buzdolabında en az 2 saat bekletin, soğusun. Bu aşamada hamur buzdolabında 3 güne, buzlukta ise 1 aya kadar saklanabiliyormuş.
    • Fırın önceden 165 derece ısınmış olmalı.
    • Buzdolabından çıkarılan hamurlar keskin bir bıçakla 1.5 cm kalınlığında kesilerek, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralarında 2.5 cm boşluklar kalacak şekilde yerleştirilir.
    • Kurabiyeler keserken dağılabiliyor ama elinizle sıkarak bir araya getirebilirsiniz.
    • Tek seferde sadece bir tepsiyi fırına vermek şartmış.
    • Kurabiyeler sadece 12 dakika pişecek.
    • Pişmemiş gibi görünseler de çıkarın pişmiş oluyorlar çünkü. Ellediğinizde yumuşak ve dağılsalarda soğuyunca sertleşiyorlar. Çatlamış olmasıda doğru yaptığınızı gösteriyor ama benimkiler çatlamadı. Ben hamurla biraz fazla uğraştım aslında. Tarifte bu belirtilmişti, fazla karıştırmamamız gerektiği.
    • Buzdolabına koymadan önce şeklini tam verin, çünkü soğuyunca kas katı kesiliyor, buzluğa konmuş gibi.
    • Fırına koyacağınız zaman soğukluğunu çok kaybetmesin.
    Tarifi veren ayrıca şöyle bir not daha düşmüş: Eğer kurabiyeleri önceden yapıp buzluğa kaldırdıysanız pişirme zamanı geldiğinde çözülmelerini beklemenize gerek yok. Pişirme süresine 1-2 dakika eklemeniz yeterli olacaktır.
     








    Afiyet Olsun...

    4 yorum:

    ** ZEL ** dedi ki...

    Tereyağ ve çikolata varsa ben de varım :)
    Ellerine sağlık canım..
    Muhabbetle..

    dünyanın süsü dedi ki...

    Teşekkürler...Özellikle bitter, benim valgeçilmezim ...

    keyf_i sibel dedi ki...

    süper görünüyor.en kıs a zamanda denicem..

    dünyanın süsü dedi ki...

    Bende bi kere daha denemeyi düşünüyorum. Umarım bu sefer daha iyi olur:))